Αγία Θέκλα

Αγία Θέκλα

Άγιος Νέστωρ, αγία Θέκλα και άγιος Τρύφων, ναός Καπνικαρέας

Άγιος Νέστωρ, αγία Θέκλα και άγιος Τρύφων, ναός Καπνικαρέας

Η αγία Θέκλα εικονίζεται νέα αλλά χωρίς το «αρχαίον κάλυμμα εις την κεφαλήν» με το οποίο ο Κόντογλου περιγράφει την απεικόνιση της πρωτομάρτυρος αγίας Θέκλας[1]. Όπως και η αγία Ευφροσύνη, φορά μαύρο κεκρύφαλο και μαύρο μαφόριο πάνω στο οποίο διαγράφονται τα τρία αστέρια στο κεφάλι και τους ώμους. Φέρει την επιγραφή: «Η / ΑΓΊ / Α / ΘΈ / ΚΛ / Α».

Η αγία Θέκλα χαρακτηρίζεται ως ισαπόστολος και πρωτομάρτυς[2]. Στα τέλη του 1ου αιώνα άκουσε στο Ικόνιο, στο σπίτι του μετέπειτα αποστόλου Ονησιφόρου, τον Απόστολο Παύλο να κηρύττει το Λόγο του Θεού, γεγονός που την έκανε να πιστέψει στον Χριστό. Γοητεύθηκε τόσο πολύ από το κήρυγμα του Παύλου που όχι μόνο πήγε πολλές φορές να τον ακούσει αλλά και αποφάσισε να τον ακολουθήσει. Τελικά κατέφυγε σε όρος της Σελεύκειας όπου και έμεινε μέχρι το θάνατό της.

Αγία Θέκλα, ναός Καπνικαρέας

Αγία Θέκλα, ναός Καπνικαρέας

 

 

 

 

 


[1]  Κόντογλου, Έκφρασις, σ. 352.

[2]  Τα στοιχεία για το βίο της Αγίας Θέκλας λήφθηκαν από τον Μέγα Συναξαριστή Κωνσταντίνου Δουκάκη, Μηνός Σεπτεμβρίου, σ. 300-310, βλ. http://openarchives.gr/ του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου διατίθεται σε ψηφιακή μορφή το αρχείο.

 

 
Άδεια Creative Commons

Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.

Σχολιάστε