ΤΡΟΥΛΛΟΣ

Οι τοιχογραφίες στον τρούλλο της Καπνικαρέας

 

Στην κορυφή του τρούλλου υπάρχει η από αιώνες συνήθης απεικόνιση του Ιησού Χριστού ως Παντοκράτορα. Γύρω από τη μορφή του Παντοκράτορα υπάρχει ταινία με την επιγραφή: «ΕΓΩ ΤΗ ΧΕΙΡΙ ΜΟΥ ΕΣΤΕΡΕΩΣΑ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΗΝ + + ΙΔΕΤΕ ΙΔΕΤΕ ΟΤΙ ΕΓΩ ΕΙΜΙ ΚΑΙ ΟΥΚ ΕΣΤΙ ΘΕΟΣ ΕΤΕΡΟΣ ΠΛΗΝ ΕΜΕ». Στην αμέσως επόμενη ζώνη, ακριβώς πάνω από κάθε παράθυρο του τρούλλου απεικονίζονται: η Παναγία, στα ανατολικά, πλαισιωμένη από δύο Αγγέλους, ένας πάνω από το παράθυρο στα δεξιά της και άλλος πάνω από το παράθυρο στα αριστερά της, ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, στα δυτικά, επίσης πλαισιωμένος με δύο Αγγέλους Κυρίου εκατέρωθεν, ένα Σεραφείμ στο βόρειο παράθυρο του τρούλλου και ένα στο νότιο, ενώ μεταξύ της Παναγίας και των Αγγέλων εκατέρωθεν απεικονίζονται  Πολυόμματα Χερουβείμ.

Στο τύμπανο του τρούλλου, σύμφωνα με το καθιερωμένο εικονογραφικό πρόγραμμα, εικονίζονται προφήτες και βασιλείς του Ισραήλ. Συγκεκριμένα, ανάμεσα από τα οκτώ παράθυρα του τυμπάνου του τρούλλου της Καπνικαρέας, ξεκινώντας από ανατολικά και προχωρώντας δεξιόστροφα, εικονίζονται: ο Προφήτης Ηλίας, ο Προφητάναξ Σολομών, ο Προφήτης Δανιήλ, ο Προφήτης Ιεζεκιήλ, ο Προφήτης Ιωνάς, ο Προφήτης Ησαΐας, ο Προφητάναξ Δαυίδ και ο Προφήτης Αββακούμ.

Στα σφαιρικά τρίγωνα που βαστάζουν τον τρούλλο εικονίζονται οι τέσσερις ευαγγελιστές με την παρακάτω διάταξη, ξεκινώντας από το νοτιοανατολικό σφαιρικό τρίγωνο και με αριστερόστροφη φορά: ο Ευαγγελιστής Ιωάννης με το μαθητή του Πρόχορο στο νοτιοανατολικό σφαιρικό τρίγωνο, ο Ευαγγελιστής Ματθαίος στο βορειοανατολικό, ο Ευαγγελιστής Μάρκος στο βορειοδυτικό και ο Ευαγγελιστής Λουκάς στο νοτιοδυτικό.

 

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ πάνω στις εικόνες.

 

1. Ο ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ

Ο Παντοκράτορας

Ο Παντοκράτορας

 

2. Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ, Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Άποψη του τρούλλου

Γενική άποψη του τρούλλου

 

3. ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ

Οι προφήτες Αββακούμ, Ηλίας, Σολομών

Οι προφήτες Αββακούμ, Ηλίας, Σολομών

 

4. ΟΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΕΣ

Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος

Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος

 

 

 

 

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s